Wonderfour

Insikt_ 2024.04.09

SEO på TikTok – så fungerar algoritmen

SEO på TikTok – så fungerar algoritmen

Innehållet är förstås alltid kung. Men med rätt SEO ger du ditt innehåll klart större chans att synas, spridas och gillas. Och för att förstå TikToks SEO behövs en djupare förståelse för hur algoritmen verkligen fungerar och hur den påverkar synligheten av dina videor. Låt oss ta en djupdykning in i de specifika aspekterna av TikTok SEO och hur du kan anpassa ditt innehåll för att maximera din räckvidd.

Förstå TikToks rankningssignaler

TikTok har utvecklat sin algoritm för att premiera innehåll baserat på en rad faktorer. Dessa inkluderar användarinteraktioner som tittartid, kommentarer och likes, men 2024 har vi sett en utveckling där fler nyanserade signaler spelar in.

 • Completion Rate: TikTok värderar hur stor andel av din video som tittas igenom. Videor som tittas på från början till slut rankas högre.
 • Multiple Viewing: Om en användare tittar på din video flera gånger, indikerar detta högt engagemang, vilket boostar videons synlighet.
 • Användarfeedback: Direkt feedback som skippningar, om användaren väljer att inte se klart videon, eller om de omedelbart följer efter att ha sett din video, påverkar också.

Anpassa till TikToks sökalgoritm

2024 har TikTok förbättrat sin sökfunktion, vilket gör det ännu viktigare att SEO-anpassa ditt innehåll:

 1. Välj rätt hashtags: Använd TikToks upptäck-funktion för att identifiera trendande hashtags relaterade till ditt innehåll. Det är inte bara att välja populära hashtags, utan att hitta de som bäst matchar din video. Kombinera breda hashtags med mer nischade för att bredda din räckvidd.
 2. Nyckelord i titel och beskrivning: Din videobeskrivning bör innehålla relevanta nyckelord som troligen används i sökningar. Detta inkluderar inte bara vad videon handlar om, utan även bredare ämnen eller frågor som din målgrupp kan vara intresserad av.
 3. Ljudanvändning: TikTok tillåter nu sökning baserat på ljudspår. Inkludera populära ljudspår i dina videor för att öka chansen att dyka upp i sökresultat relaterade till detta ljud.

Optimeringstekniker för bättre synlighet på TikTok

För att verkligen sticka ut behöver du optimera varje aspekt av dina inlägg:

 1. Interaktionsdrivande Innehåll: Skapa videor som naturligt uppmuntrar till kommentarer och delningar. Ställ en fråga i din video eller uppmana till åsikter för att stimulera engagemang.
 2. Bildtext och textöverlägg: Använd textöverlägg i dina videor för att inkludera ytterligare nyckelord och ge kontext. Detta hjälper inte bara med sökbarheten utan gör också ditt innehåll mer tillgängligt.
 3. Kreativa thumbnails: Även om TikTok inte direkt låter dig välja en thumbnail, kan du manipulera den första bilden av din video för att fungera som en lockande thumbnail. Se till att denna bild är visuellt tilltalande och inkluderar text eller en bild som fångar uppmärksamheten.
 4. Timing, timing, timing: Publicera dina videor när din målgrupp är som mest aktiv. TikTok ger insikter som kan hjälpa dig att identifiera när dina följare är online.
 5. Använd TikToks analys: Granska regelbundet din videoprestanda genom TikToks inbyggda analysverktyg. Kolla särskilt efter videor med hög Completion Rate och försök att identifiera gemensamma nämnare bland dina mest framgångsrika inlägg.

Att navigera i TikToks SEO-landskap 2024 innebär att förstå och anpassa sig efter algoritmens nyckelsignaler, använda smart hashtag- och nyckelordsstrategi och kontinuerligt testa och optimera ditt innehåll. Genom att följa dessa riktlinjer kan du öka dina chanser att dina videor ses av en bredare publik och skapar en starkare närvaro på plattformen.

Till er tjänst
Är vi rätt digital byrå för er? Kontakta Lena Fischer, Head of New Business, så tar vi reda på det.

+46 70 710 83 43
lena@wonderfour.se
Digitala insikter
Tankar, inspiration & insikter från oss på digitala byrån Wonderfour som med ojämna mellanrum droppar rakt ner i din mailbox.
CASE_

Söker du en digitalbyrå med design thinking? med agilt dna? med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu. Kontakta Lena Fischer, Head of New Business hos oss på digitalbyrån Wonderfour i Stockholm.

lena@wonderfour.se

+46 70 710 83 43

Bli kontaktad

Tack!

Vi kommer höra av oss till er så snart vi kan.
👍
hej!
Jag godkänner att ni sparar mina kontaktuppgifter.