Wonderfour

Insikt_ 2024.04.02

Zero Party Data – sluta gissa vad dina användare vill

Zero Party Data – sluta gissa vad dina användare vill

I en digital värld där dataskyddsförordningar blivit dagordning och användarnas integritetsmedvetenhet skärpts, har zero-party data framträtt som en lösning för att smidigt navigera genom personuppgiftsdjungeln. Zero-party data skiljer sig från first-, second- och third-party data genom att det handlar om information som användarna medvetet och frivilligt delar med sig av. Men hur kan varumärken och marknadsförare strategiskt använda denna data samtidigt som de bibehåller en stark integritetsstandard?

För det första, låt oss vara tydliga med vad Zero Party Data innebär. Vi talar om preferenser, avsikter, intressen och behov som kunderna lämnar direkt till företaget, varumärket eller organisationen. Data som är en guldgruva för personlig marknadsföring – en direktlinje till kundens hjärta och sinne, utan gissningar.

Att samla in Zero Party Data kan ske på många olika sätt. Interaktiva element som quiz och omröstningar ger kunderna ett direkt sätt att kommunicera sina önskemål. Men den verkliga konsten ligger inte bara i insamlandet utan också i användningen av denna data. Det handlar om att skapa en värdefull, skräddarsydd upplevelse som får kunden att känna att deras delade information används till deras fördel, inte bara till företagets.

Den största vinsten med Zero Party Data är relevansen i kommunikationen. Vi behöver inte längre luta oss mot prediktiva algoritmer eller köpt data för att skapa en profil av våra kunder. Istället har vi direkt input från själva källan. Detta minskar risken för missriktad marknadsföring och bygger ett starkare förtroende mellan kund och varumärke.

Samtidigt ställer det högre krav på säkerheten kring hanteringen av Zero Party Data. Integritet är inte bara en fråga om laguppfyllnad utan även om kundförväntningar. Det kräver transparenta processer och tydlig kommunikation om hur data lagras, används och skyddas.

Ett proaktivt tillvägagångssätt är att regelbundet revidera datapraxis för att säkerställa att de är i linje med såväl lagstiftning som konsumenternas förväntningar. Integritetspolicyer bör vara lättlästa och lättillgängliga, och de bör tydligt förklara konsumenternas rättigheter och företagets åtaganden.

I slutändan handlar Zero Party Data om att förtjäna kundens förtroende genom att respektera deras integritet och att aktivt använda deras data till att förbättra deras upplevelser. Denna transparenta och respektfulla användning av data stärker varumärkeslojaliteten och skapar varaktiga kundrelationer. Det är en win-win: kunderna får bättre och mer relevanta upplevelser, och företagen får djupare insikter och starkare band till sina konsumenter. I en tid där personlig integritet står högt på agendan kan detta visa sig vara den starkaste valutan av alla.

Fem exempel på smarta och kreativa sätt att samla in Zero Party Data

 1. Sephora’s Beauty Insider Quiz: Sephora använder skräddarsydda quiz för att samla in zero-party data från sina kunder, som deras hudtyp, skönhetspreferenser och sminkvanor. Denna information används sedan för att ge personliga produktrekommendationer och skräddarsydda skönhetsråd, vilket ökar kundlojaliteten och försäljningen.
 2. Nike Fit: Nike introducerade en AR-baserad app som låter kunderna skanna sina fötter med sin smartphone för att hitta den perfekta skostorleken. Genom att dela denna specifika data, kan kunderna få rekommendationer som är anpassade exakt efter deras behov, vilket minskar returer och höjer kundnöjdheten.
 3. Spotify’s ”Taste Rewind”: Spotify använde en kampanj där användarna kunde ange sina nuvarande musikpreferenser för att sedan få en personligt kurerad spellista som visade vad de hade gillat om de levde under en annan tidsperiod. Detta engagerande verktyg samlade in värdefull Zero Party Data om användarnas musiksmak på ett nyskapande sätt.
 4. LEGO’s Ideas Platform: LEGO låter fansen föreslå och rösta på nya idéer för LEGO-set genom sin Ideas plattform. Genom att bidra med egna idéer och rösta på andra, delar användarna med sig av Zero Party Data om vilka typer av produkter de är mest intresserade av. LEGO använder sedan denna information för att utveckla nya produkter som har en hög chans att bli populära.
 5. Patagonia’s ”The Footprint Chronicles”: Patagonia, en ledare inom hållbart mode, samlar in Zero Party Data genom sin ”The Footprint Chronicles”. Denna plattform ger kunderna möjlighet att spåra ursprunget och miljöpåverkan av Patagonia-produkter. Kunderna uppmanas att dela sina åsikter om hållbarhet och vilka faktorer som påverkar deras köpbeslut mest. Genom att engagera sig i ”The Footprint Chronicles”, delar kunderna med sig av sin preferens för hållbara produkter och sina värderingar kring miljöskydd. Denna information är ovärderlig för Patagonia, som använder den för att ytterligare förbättra sina hållbarhetsinsatser och för att rikta in sig på likasinnade konsumenter med liknande värderingar.

…..

Vad är Zero Party Data?

Zero Party Data är information som en konsument frivilligt och medvetet delar med ett varumärke, ett företag eller en organisation. Detta kan inkludera preferenser, köpavsikter, personlig kontext och hur individen vill bli erkänd av varumärket.

Typ av Information

 • Produktpreferenser
 • Köpintentioner
 • Personliga intressen
 • Feedback och åsikter

Tips på sätt att samla in Zero Party Data

 • Direkt dialog via interaktiva verktyg (t.ex. quiz, enkäter)
 • Preferenscentrum där användare kan ange sina intressen
 • Kundfeedback och recensioner
 • Opt-in formulär och inställningar

Användningsområden för Zero Party Data

 • Förbättra personlig marknadsföring och kundupplevelser
 • Skräddarsy produkter och erbjudanden
 • Direktkommunikation och engagemangsstrategier

Fördelarna med Zero Party Data

 • Högre relevans och precision i marknadsföring
 • Stärkt kundlojalitet och förtroende
 • Minskad risk för integritetsintrång

Integritet och Säkerhet

 • Starkt integritetsfokus och transparent hantering
 • Tydliga policyer och kundens kontroll över sina data
Till er tjänst
Är vi rätt digital byrå för er? Kontakta Lena Fischer, Head of New Business, så tar vi reda på det.

+46 70 710 83 43
lena@wonderfour.se
Digitala insikter
Tankar, inspiration & insikter från oss på digitala byrån Wonderfour som med ojämna mellanrum droppar rakt ner i din mailbox.
CASE_

Söker du en digitalbyrå med design thinking? med agilt dna? med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu. Kontakta Lena Fischer, Head of New Business hos oss på digitalbyrån Wonderfour i Stockholm.

lena@wonderfour.se

+46 70 710 83 43

Bli kontaktad

Tack!

Vi kommer höra av oss till er så snart vi kan.
👍
hej!
Jag godkänner att ni sparar mina kontaktuppgifter.