fbpixel

Vi tar lärdom av året 2018 i sociala medier

Under år 2018 har det hänt mycket på sociala medier. Nya algoritmer, dålig hantering av data, större konkurrens och även fler möjligheter har dykt upp. Här tar vi lärdom av året på Facebook och Instagram.

Sociala medier spelar en stor roll i mångas liv och kommer säkerligen att fortsätta att göra det, trots att synen på de olika sociala plattformarna ständigt ändras. Med en bakgrund av läckor och dålig hantering av data med mera, så knyter sociala medier  också samman oss människor på ett smidigt och enkelt sätt oavsett vart man befinner sig.

Instagram

Störst på engagemang

Instagram har blivit den främsta plattformen för engagemang kring varumärken. I jämförelse med Facebook så ger Instagram större engagemang på publicerat innehåll, även fast det fortfarande är fler personer som aktivt använder Facebook.
Mode och skönhet är de kategorier som ger störst engagemang på Instagram med e-handel ger störst engagemang på Facebook.

Mer annonsering på Instagram

Instagram tar större andel av annonspengarna på bekostnad av Facebook. I procent av totala budgetar så minskar annonsering i Facebook-flödet, medan annonsering i Instagram-flödet ökar.

Influencers

De tre största på Instagram i Sverige 2018

 1. Anna Nyström @annanystrom, 7.4 M följare
 2. Rachel Brathen @yoga_girl, 2.1 M följare
 3. Linn Löwes @linnlowes, 1.8 M följare

Störst influencers i Sverige inom mode 2018

 1. Kenza Zouiten @kenzas, 1.8 M följare
 2. Janni Delér @jannid, 1.3 M följare
 3. Angelica Blick @angelicablick, 1.2 M följare

Störst influencers i Sverige inom inredning 2018

 1. Jesper Laursen @scandinavianhomes, 887 K följare
 2. Joanna Johansson @joannajohanssonx, 331 K följare
 3. Carolina Gynning @carolinagynning, 297 K följare

Störst influencers i Sverige inom träning 2018

 1. Anna Nyström @annanystrom, 7.4 M följare
 2. Rachel Brathen @yoga_girl, 2.1 M följare
 3. Linn Löwes @linnlowes, 1.8 M följare

Fun facts

 1. Det mest använda ansiktsfiltret i Instagram Stories: Heart eyes.

  Heart eyes filter
 2. Den mest använda GIF:en i Instagram Stories: Heart love sticker.

  Heart love sticker
 3. Antalet gånger  användes i kommentarer på Instagram: 14 miljarder.
 4. Gladaste geotaggade platsen i världen (störst användning av ”glad emoji” i caption): Disneyland Tokyo.
 5. Top dans hashtag: #inmyfeelingschallenge.

  Drake ”In My Feelings”
 6. Top sociala hashtags: #metoo (1.5 M), #timesup (597 K), #marchforourlives (562 K).

  #MeToo

Facebook

Facebook som plattform har varit med om mycket under året som har gått, med allt från uppdateringar, lanseringar, dålig hantering av data till algoritmer som kräver att företag måste arbeta hårdare för att synas i flödet.

Foto och video vanligast att marknadsföra

Av de inlägg som de största varumärkena har boostat, eller marknadsfört, så är trenden att man marknadsför fler videoinlägg och färre länkinlägg. Men fortfarande är fotoinlägg vanligast sett över hela året, även om det mot slutet av 2018 blivit lika vanligt med sponsrade videor.

Organisk räckvidd för sidor minskar

Den organiska räckvidden för företagssidor på Facebook har minskat med 20-25 procent sedan i början av året, enligt statistik som Socialbakers presenterar. Den minskade organiska räckvidden gör att företag som vill synas på Facebook måste vara allt mer villiga att betala för synligheten genom annonser eller sponsrade inlägg.

Engagemanget per inlägg minskar

För de allra största varumärkena på Facebook har engagemanget per inlägg minskat kraftigt under året. Detta var i linje med vad Facebook själva förutspådde när de tidigare under 2018 meddelade att de skulle prioritera inlägg från vänner på bekostnad av medier och företagssidor.

Fun facts

 1. Internationella kvinnodagen: För det andra året i rad var Internationella kvinnodagen den 8 mars den mest omtalade ögonblicket på Facebook. Men under 2018 handlade konversationen om mer än bara själva dagen. Kvinnor och män runt om i världen diskuterade ett brett spektrum av ämnen och frågor relaterade till kvinnor.
 2. March for Our Lives: Överlevare av våldet i Parkland, Florida startade March for Our Lives den 18 februari, som drev samtal och handling runt om i världen. Under nästa månad visade mer än 1 miljon människor intresse för att delta i en Facebook-händelse för March for Our Lives, och mer än 2,5 miljoner dollar samlades in via Facebook Fundraisers.
 3. World Cup: Mer än 383 miljoner fotbollsfans från hela världen tog sig an Facebook för att heja på sina favoritlag genom 2,3 miljarder inlägg, kommentarer, reaktioner och delningar. Frankrikes VM-seger den 15 juli och semifinal-matchen mellan England och Kroatien den 11 juli var två av årets mest diskuterade stunder.
 4. Det kungliga bröllopet: Bröllopet mellan Prins Harry och Meghan Markle den 19 maj band samman 42 miljoner människor på Facebook, som rapporterade om ceremonin, de nygifta och allt runt omkring.

Om du emellanåt vill ha vår - digitalbyrån Wonderfour - syn på nyheter i gränslandet tech & media, ja då ska du omedelbart prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev :-)
Tummen upp

Söker du en digitalbyrå
med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu.

Kontakta vår vd & projektledare Lena på

lena@wonderfour.se +46 70 710 83 43

Välj rätt digitalbyrå
Alltså - nya hotellrevyn.se - underbart retro-modern. Just love it!
- Therese Guovelin, 1:e vice ordförande, LO
Hej! Har du frågor? Vill du att jag kontaktar dig?
Lena Fischer, vd
X
Tack!
Jag hör av mig så snart jag kan.
Hoppsan, det där funkade inte. Men du kan höra av dig till mig på lena@wonderfour.se istället.
Wonderfour
- en smartare digitalbyrå & webbyrå i Stockholm
Rörstrandsgatan 46
113 40 Stockholm
org nr 556580-6386
Wonderfour W4 AB
Credit rating AAA

Vi är helt klimatkompenserade via GoClimateNeutral

På digitalbyrån Wonderfour skapar vi smarta digitala lösningar för smarta företag, organisationer och varumärken. Det har vi gjort sedan 2010.

Vi hjälper er med analys & strategi, med koncept, design, UI och UX. Vi löser det tekniska - kod & programmering - och utvecklar helst i Php och WordPress. Vi kan producera ert innehåll - text och rörligt - och vi kan ta hand om er närvaro i sociala medier. Visst låter det bra? Tillsammans gör vi ert nästa digitala projekt helt wonderfour!

have a wonderfour day!