fbpixel

Vertikal video – ja det är grejen

Datan talar sitt tydliga språk, användarna orkar inte vrida mobilen. Så kanske är det hög tid att skrota tanken om att alltid filma i horisontellt läge ...

Mindre än 30% av de mobila internetanvändarna vänder sin telefon till horisontellt läge för att titta på videoannonser. Och när de väl gör det tittar de endast på 14% av annonsen. Detta enligt en undersökning av MediaBrix. Därför är det logiskt att vertikal video upplevs som både mer användarvänligt men också det format som ökar klart mest. Så glöm den gamla regeln att alltid filma i liggande läge.

Vertikal video konverterar bättre

Enligt en undersökning av KPCB (Kleiner Perkins Caufiled Byers) fick vertikala videoannonser nio gånger högre konvertering på Snapchat än sina horisontella motsvarigheter. Eller som de själva uttrycker det:

“Communicate your brand message in a way that fits your phone, the way Snapchatters actually use it.”

15 sekunder är just nu branschstandarden för vertikal videoannonsering. Intressant eftersom en av de stora drakarna i segmentet är just Snapchat, som idag har en maxtid på 10 sekunder.

När det gäller Facebook och Instagram, de i Sverige vanligast förekommande annonsplattformarna för vertikal video, ges följande riktlinjer:

  • Bildbreddsförhållande 1:1 (fyrkant) men också stöd för 4:5 (vertikal)
  • Video H.264 videokomprimering. Fyrkantiga pixlar. Hög profil. Låst bildfrekvens. Progressiv bildåtergivning.
  • .MP4-format. Mov-atom, inga redigeringslistor.
  • Stereo AAC ljudkomprimering, över 128 kbps rekommenderas.
  • Max 125 teckens bildtext rekommenderas. Maximalt 2200 tecken.
  • Maxlängd 60 sekunder.
  • Max storlek 4 GB.
  • Bildhastighet max 30 fps.

När det gäller både Faceboook- och Instagramvideo är det viktigt att miniatyrbilden, alltså den bild som visas som en statisk förstabild för din film, innehåller så lite text som möjligt. Helst ingen text alls för att inte påverka annonsens räckvidd negativt.

Texten i filmen stämmer alltså inte längre…

Vill du veta hur vi på Wonderfour kan hjälpa dig med produktion av rörligt? Kontakta Lena Fischer på lena@wonderfour.se eller ring +46 70 783 88 83.

Om du emellanåt vill ha vår - digitalbyrån Wonderfour - syn på nyheter i gränslandet tech & media, ja då ska du omedelbart prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev :-)
Tummen upp

Söker du en digitalbyrå
med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu.

Kontakta vår vd & projektledare Lena på

lena@wonderfour.se +46 70 710 83 43

Välj rätt digitalbyrå
Tusen tack för en lansering som rullade på finfint och inte minst för en snygg proffsig sida som vi redan fått mycket beröm för!
- Sussi Tornberg, Stf utgivare, vd tidningen Ridsport
Hej! Har du frågor? Vill du att jag kontaktar dig?
Lena Fischer, vd
X
Tack!
Jag hör av mig så snart jag kan.
Hoppsan, det där funkade inte. Men du kan höra av dig till mig på lena@wonderfour.se istället.
Wonderfour
- en smartare digitalbyrå & webbyrå i Stockholm
Rörstrandsgatan 46
113 40 Stockholm
org nr 556580-6386
Wonderfour W4 AB
Credit rating AAA

Vi är helt klimatkompenserade via GoClimateNeutral

På digitalbyrån Wonderfour skapar vi smarta digitala lösningar för smarta företag, organisationer och varumärken. Det har vi gjort sedan 2010.

Vi hjälper er med analys & strategi, med koncept, design, UI och UX. Vi löser det tekniska - kod & programmering - och utvecklar helst i Php och WordPress. Vi kan producera ert innehåll - text och rörligt - och vi kan ta hand om er närvaro i sociala medier. Visst låter det bra? Tillsammans gör vi ert nästa digitala projekt helt wonderfour!

have a wonderfour day!