Wonderfour

Insikt_ 2017.10.26

Svenskarna & internet 2017

Svenskarna & internet 2017

Årets undersökning är här. En 134 sidor lång rapport om svenskarnas internetvanor. Vi på Wonderfour har gjort ett svandyk rakt ner i datan och plockat ut några av godbitarna.

Annonsblockerare

Att nästan var tredje svensk använder annonsblockerare är ingen rolig läsning för publishers. Och än värre att nästan 60% gör det i målgruppen 16-25 år. Inte oväntat är användningen av annonsblockerare vanligare bland män.

Sociala nätverk

Användningen av sociala plattformar fortsätter att öka. Dock inte alls lika snabbt som tidigare. Mest är de sällananvändarna, alltså de som uppger att de besöker ett sociala nätverk ”någon gång” som ökat. 56% av svenskarna använder sociala nätverk dagligen. Överlägset störst är självklart Facebook och Facebook Messenger. Men Facebook är också det sociala nätverk som ökat minst, medan Instagram och Snapchat ökat mest sedan 2016, båda med 9%. Facebook har också tappat användare sedan 2016 i målgruppen 16-25 år.

Svenskarna & internet
Så mycket Data…

Instagram ökar som sagt och används av 53% av alla internetanvändare. Det kan till exempel noteras att hela 12% i målgruppen över 76 år använder Instagram. Coolt tycker vi.

I åldersgruppen tjejer 12-15 år använder 97% Instagram och 89% gör det dagligen.

I år är Pinterest med för första gången i rapporten. Drygt 17 % av internetanvändarna använder Pinterest och bland kvinnor i åldrarna 16–35 år är det omkring 40 procent som använder Pinterest någon gång.

Alltså hög tid att se över sin sociala medier-strategi.

Även i åldern 76+ är det hela 73% som läser tidning digitalt.

Digitala tidningar

81% av internetanvändarna läser tidningen på webben eller i en tidningsapp. Den siffran har inte ändrats nämnvärt under de senaste tio åren. Däremot har andelen som gör det dagligen ökat och är nu 30%. Även i åldern 76+ är det hela 73% som läser tidning digitalt.

SparaSpara

SparaSpara

Till er tjänst
Är vi rätt digital byrå för er? Kontakta Lena Fischer, Head of New Business, så tar vi reda på det.

+46 70 710 83 43
lena@wonderfour.se
Digitala insikter
Tankar, inspiration & insikter från oss på digitala byrån Wonderfour som med ojämna mellanrum droppar rakt ner i din mailbox.
CASE_

Söker du en digitalbyrå med design thinking? med agilt dna? med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu. Kontakta Lena Fischer, Head of New Business hos oss på digitalbyrån Wonderfour i Stockholm.

lena@wonderfour.se

+46 70 710 83 43

Bli kontaktad

Tack!

Vi kommer höra av oss till er så snart vi kan.
👍
hej!
Jag godkänner att ni sparar mina kontaktuppgifter.