Wonderfour

Insikt_ 2021.06.04

Säg adjö till fejk-följare på Instagram

Säg adjö till fejk-följare på Instagram

Strömmar plötsligt notifieringarna från Instagram in och följarantalet skjuter i höjden snabbare än du hinner säga organisk räckvidd? Då har du förhoppningsvis publicerat ofantligt bra content men du kan även ha råkat ut för Instagram-botar och fejk-följare. Men hur vet du att följarna är fejk och vad bör du göra åt saken?

Först och främst börjar vi med varför du inte vill ha dessa konton i din följarskara. För även om du strävar efter fler följare bör dessa vara av värde för att faktiskt få ut något av den tid och energi du lägger på sociala medier.

  • Fejk-följare ger dig varken engagemang eller lönsamhet

    Eftersom det inte är en riktig person bakom kontot kommer dessa följare inte tillföra något värde alls för dig – varken i engagemang eller lönsamhet. Möjligtvis att du närmar dig swipe-up funktionen om du ligger under 10 000 följare, men är det en bra idé? Nej.

  • Din data kommer inte vara tillförlitlig

    Den data du får om dina följare hjälper dig läsa av hur din målgrupp ser ut men ger dig även insikt om du faktiskt når din tilltänkta målgrupp. Är din produkt eller tjänst enbart tillgänglig i Sverige exempelvis och stor del av dina följare plötsligt är bot-konton från Kyrgyzstan, ja då får du missvisande statistik. Din data ger dig möjlighet att spetsa ditt innehåll och läsa av vad följarna uppskattar för content vilket i sin tur stärker ditt varumärke men då ska datan vara tillförlitlig.

  • Färre av dina riktiga följare kommer att se ditt innehåll

    Hela syftet med att finnas på Instagram är självklart att kommunicera med din målgrupp men eftersom enbart en viss procent av dina följare faktiskt blir exponerad för ditt content vill du se till att det är konton av värde som nås. Visserligen kommer algoritmen lära sig vilka som interagerar med det du publicerar men att minska procenten värdefulla följare som nås är inget du vill bidra till.

Hur vet du att en följare är fejk?

De tydligaste tecknen är att kontot följer tusentals men har få egna följare. Ta även en titt på om kontot har publicerat något i sitt flöde. Få inlägg och alla ser funky ut? Ja, då kan du med största sannolikhet veta att det inte är ett konto du vill ha som följare.

Hur bör du agera?

Det bästa du kan göra är att upptäcka problemet snabbt och blockera fejk-konton innan det spårar ur. Men hur uppkopplad du än är kan det det såklart gå dig förbi. Då gäller det att sitta lugnt i båten. Det kan avta efter några timmar men kan också ta några dagar. När stormen lagt sig låt den rensa sig själv under några dagar, en del av kontona kommer nämligen droppa av av sig själv. Sedan är det dags för rensning! Tyvärr är det något du behöver göra manuellt så fyll på kaffekoppen ordentligt.

För att verkligen få bort fejk-konton och dess potentiella nya konton räcker det inte med att ta bort dessa som följare utan du bör även blockera kontot och eventuella nya konton som användaren skapar.

Råkar du ut för botar av sexistisk karaktär som kommenterar bör du självfallet agera kvickt och moderera samt blockera så fort du upptäcker det så dina andra följare inte möts av dessa kommentarer under dina inlägg.

Är det dags att på riktigt satsa på era sociala medier? Wonderfour är en digital byrå i Stockholm som sedan 2010 hjälpt både stora internationella bolag och små lokala företag att utveckla sin digitala affär. Hör av dig till vår Head of New Business, Lena Fischer, på 070 710 83 43 eller lena@wonderfour.se

Till er tjänst
Är vi rätt digital byrå för er? Kontakta Lena Fischer, Head of New Business, så tar vi reda på det.

+46 70 710 83 43
lena@wonderfour.se
Digitala insikter
Tankar, inspiration & insikter från oss på digitala byrån Wonderfour som med ojämna mellanrum droppar rakt ner i din mailbox.
CASE_

Söker du en digitalbyrå med design thinking? med agilt dna? med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu. Kontakta Lena Fischer, Head of New Business hos oss på digitalbyrån Wonderfour i Stockholm.

lena@wonderfour.se

+46 70 710 83 43

Bli kontaktad

Tack!

Vi kommer höra av oss till er så snart vi kan.
👍
hej!
Jag godkänner att ni sparar mina kontaktuppgifter.