Wonderfour

Insikt_ 2020.03.27

Kan digitalisering begränsa Corona?

Kan digitalisering begränsa Corona?

Många digitala verktyg och appar utvecklas just nu för att hantera och underlätta den rådande covid-19 pandemin.

Trace Together

En av de mest intressanta i det här spannet är appen TraceTogether som Singapores regering beslutade att ta fram. Sedan lansering har över 620 000 människor installerat appen i Singapore. Appen opererar genom bluetooth och samlar in krypterad data på vilka individer, med appen installerad på sin telefon, som haft nära kontakt. Detta för att kunna kartlägga och minska smittspridningen av viruset.

Vid bekräftade fall av covid-19 kan individer som varit i kontakt med den smittade personen bli notifierade om risken att vara både smittad och smittspridare. TraceTogethers kod är nu släppt fri för utvecklare i hela världen. Kan det betyda att vi snart ser en svensk version?

Trace Together

Unacast

En annan aspekt som lyfts bland digitala verktyg är om människor följer de direktiv om social distansering som utfärdats i flera länder. Som alla vet samlar många befintliga appar in data om var man rör sig och statistiken tyder på att alla inte är så bra på den distanserande biten som flera regeringar uppmanat till. Det amerikanska bolaget Unacast gick nyligen ut med ett poängsystem för hur de olika staterna i USA presterar på den fronten och resultatet varierade stort.

Google

Google som är proffs på att veta vart vi befinner oss, för nu en diskussion med den brittiska regeringen om hur ett samarbete kan se ut för att delge data om huruvida människor utövar social distansering eller inte. Mobiloperatörer i landet hjälper redan regeringen med sådan data i syfte att minska spridningen.

Zenly

Gamification, eller spelifiering, av social distansering trendar också på marknaden nu. Snapchat-ägda appen Zenly, som vanligtvis används till att dela användarnas position i syfte att mötas upp med vänner har nu tänkt om och kan användas för att ranka hur mycket man håller sig hemma. Ju mer man är hemma desto högre ranking på plattformen.

Zenly

Facebook

Även Facebook och Instagram arbetar för att göra sitt under den här pandemin. Deras fokus ligger på att minska spridningen av felaktig information om covid-19 på plattformarna. Även annonser för produkter som säger sig hjälpa mot viruset är nu bannlysta. Likaså annonsering för produkter som handsprit och munskydd.

Vilka fler digitala lösningar kommer hjälpa oss besegra pandemin? Vill du utveckla nya digitala tjänster, produkter eller utveckla er digitala affär? Hör av dig till oss på digitala byrån Wonderfour i Stockholm på hello@wonderfour.se eller ring 070-710 83 43.

Till er tjänst
Är vi rätt digital byrå för er? Kontakta Lena Fischer, Head of New Business, så tar vi reda på det.

+46 70 710 83 43
lena@wonderfour.se
Digitala insikter
Tankar, inspiration & insikter från oss på digitala byrån Wonderfour som med ojämna mellanrum droppar rakt ner i din mailbox.
CASE_

Söker du en digitalbyrå med design thinking? med agilt dna? med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu. Kontakta Lena Fischer, Head of New Business hos oss på digitalbyrån Wonderfour i Stockholm.

lena@wonderfour.se

+46 70 710 83 43

Bli kontaktad

Tack!

Vi kommer höra av oss till er så snart vi kan.
👍
hej!
Jag godkänner att ni sparar mina kontaktuppgifter.