fbpixel

WordPress Gutenberg – coolt, men är det dags att byta?

Har man använt WordPress under många år är man medveten om att det då och då kommer uppdateringar till plattformen. Oftast handlar det om säkerhetsfix, små buggar och mindre ändringar i funktionaliteten. Ibland släpps dock uppdateringar som medför stora ändringar eller helt ny funktionalitet.

Dessa kan vara riktade både mot administrationsgränssnittet (t.ex. när det nya mediabiblioteket lanserades i WP 3.5) eller mot utvecklare (som när taxonomier fick egna metadata i WP 4.4). Snart släpps dock WP 5.0, som innebär en uppdatering till WordPress som kan komma att påverka administrationen och utvecklingen av din webbplats enormt: Gutenberg.

Gutenberg är ett helt nytt sätt att producera innehåll på. Så nytt att en van WordPress-användare kan få svårt att känna igen sig. Den nuvarande textredigeraren med dess verktygsfält och eventuella tillägg försvinner och ersätts av en väldigt avskalad vy:

 

Sätter man bara igång och skriver text och inte gör något annat kommer det säkert kännas väldigt trevligt, luftigt och fritt från allt stök runtomkring. Men vill man använda bilder, tabeller, gallerier, citat, faktarutor m.m. fungerar det lite annorlunda. Innehåll i en artikel läggs till som ”block”. Varje enskilt stycke, bild, citat och tabell är egna block, och kan redigeras och flyttas och återanvändas som egna enheter.

Den avskalade vyn gör även att vissa tidigare lättillgängliga knappar göms och kräver fler klick för att nå. Tidigare kunde man skapa en rubrik med två klick, nu krävs tre eller fyra:

Små saker som det kan verka triviala till en början, men skriver man flera artiklar om dagen och använder många olika typer av innehåll kan det säkert bli tröttsamt. Det finns dock en flik i block-väljaren som visar de senast använda blocktyperna, vilket kan snabba upp processen något.

För utvecklaren innebär Gutenberg att en del egna plugins och funktionalitet för egna posttyper kan påverkas. Metaboxar kommer se något annorlunda ut och kan komma att flyttas på, framförallt metaboxar som tidigare låg ovanför textredigeraren. Gutenberg för även med sig en mängd verktyg som man kanske inte vill ha aktiva. Har en webbplats en viss grafisk profil och specifik design vill man kanske inte låta någon skriva rubriker i vilken färg som helst, eller lägga in block som det inte finns underlag för i designen av webbplatsen.

Det går säkert att anpassa Gutenberg efter hur man vill att den ska användas, men det är viktigt att vara medveten och beredd på alla förändringar innan man uppdaterar webbplatser till WP 5.0. Även redaktörer bör vara beredda på Gutenberg, och redan nu testa och se hur den fungerar. Tycker man att det är en katastrofal förändring kan man installera ett plugin för att behålla den klassiska redigeraren.

Ok, coolt. Men är det dags?

Många tycker att det är alldeles för tidigt att gå över till Gutenberg som standardredigerare i WordPress. Vissa tycker att Gutenberg är en förfärlig förändring och vill att den aldrig implementeras mer än som en plugin. Filosofin bakom WordPress har alltid varit att aldrig implementera något som inte åtminstone 80% av användarna uppskattar och använder. Och ser man till recensionerna på Gutenberg så verkar det som att man måste frångå den principen för att lansera Gutenberg med WP 5.0.

Inte jättepositiva recensioner så här långt
Om du emellanåt vill ha vår - digitalbyrån Wonderfour - syn på nyheter i gränslandet tech & media, ja då ska du omedelbart prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev :-)
Tummen upp

Söker du en digitalbyrå
med teknisk spets?

Då kan du sluta leta nu.

Kontakta vår vd & projektledare Lena på

lena@wonderfour.se +46 70 710 83 43

Välj rätt digitalbyrå
Alltså - nya hotellrevyn.se - underbart retro-modern. Just love it!
- Therese Guovelin, 1:e vice ordförande, LO
Hej! Har du frågor? Vill du att jag kontaktar dig?
Lena Fischer, vd
X
Tack!
Jag hör av mig så snart jag kan.
Hoppsan, det där funkade inte. Men du kan höra av dig till mig på lena@wonderfour.se istället.
Wonderfour
- en smartare digitalbyrå & webbyrå i Stockholm
Rörstrandsgatan 46
113 40 Stockholm
org nr 556580-6386
Wonderfour W4 AB
Credit rating AAA

Vi är helt klimatkompenserade via GoClimateNeutral

På digitalbyrån Wonderfour skapar vi smarta digitala lösningar för smarta företag, organisationer och varumärken. Det har vi gjort sedan 2010.

Vi hjälper er med analys & strategi, med koncept, design, UI och UX. Vi löser det tekniska - kod & programmering - och utvecklar helst i Php och WordPress. Vi kan producera ert innehåll - text och rörligt - och vi kan ta hand om er närvaro i sociala medier. Visst låter det bra? Tillsammans gör vi ert nästa digitala projekt helt wonderfour!

have a wonderfour day!